AHOL ÉLMÉNY A MÚLTIDÉZÉS

Új életre kelt a kállósemjéni Kállay-kúria 

 

Kállósemjén Önkormányzata "In asperis et prosperis" - 800 év Magyarország és Szabolcs megye szolgálatában” címen indított el 2012-ben egy kúria felújítási projektet. Az Európai Unió és a magyar állam által közel 1,2 milliárd forinttal támogatott beruházás célja, hogy a település történelmi és kulturális örökségének megőrzésével segítse elő a térség fejlődését, versenyképességének megteremtését.

A turisztikai fejlesztés központi eleme a Kállay-kúria felújítása. Az épületet az 1920-as éveknek megfelelően renoválják, külsejét és belső tereit műemlékvédelmi elvek alapján újítják fel. Benne hagyományos és interaktív kiállítótermek, nosztalgia kávéház, játszóház és rendezvényterem várja a látogatókat.

A kúria szomszédságában található Wolkenstein kastélyt szintén felújítják. Az épület földszintjén turisztikai információs iroda, jegypénztár, büfé valamint ajándékbolt működik majd, ahol tájjellegű ajándéktárgyakat és egyéb hungarikumokat vásárolhatnak a látogatók.

A korábbi urasági kiszolgáló épületben korabeli cselédszoba, garázs, kerékpár „múzeum” és kölcsönző kerül kialakításra, a garázs büszkesége pedig egy 1931-es Ford A modell lesz.

A kúria kertjében álló Kállay-kápolna és környezete felújítása során emlékműveket és művészeti alkotásokat helyeznek el, hogy a kegyeletüket lerovók méltó körülmények között emlékezhessenek meg a település életében oly fontos szerepet játszó Kállay családról.

A kastélykert helyreállításával hangulatos pihenőpark, sétányok, zenepavilon, régi idők focipályája, teniszpálya, korabeli játszótér, testgyakorló pálya és képzőművészeti alkotások kerülnek a kertbe.

A Kállósemjéni Kállay-kúria 2016. Június 1-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt!